Abisinijska mačka


Osnovne informacije o abisiniskoj mački

Abisinijska mačka ima finu, gustu, svilenkastu i meku dlaku. Može da ima dve, tri tamnije trake srednje dužine. Oči su im blago kose i velike, u obliku badema oivičene tamnom linijom oko koje je svetliji deo. Abisinijske mačke imaju uglavnom zelene oči, boje ćilibara ili lešnika. Velike uši su im široke i kupaste. Glava nema ravne delove, blago je zaobljena. Njuška im nije četvrtaste i oštra. Abisinijska mačka spada u mačke srednje veličine i gipka je, uravnotežena i mišićava. Noge su od finih kostiju i tanke su, sa malim kompaktnim šapama. Rep je dugačak, sužava se, a debeo je u korenu.

Boja abisinijske mačke

Abisinijske mačke dolaze u raznim bojama. Mogu biti plave, crvene, čokolada, riđe, jorgovan, crvene ili krem. U Evropi se priznaje srebrna abisiniska mačka. u Sjedinjenim Američkim Državama ne.

Poreklo

Abisinijske mačke su možda jedna od najstarijih vrsta mačaka, a njeno poreklo je kontraverzno. Jedna teorija kaže da su one slične drevnim slikama u Egiptu. Reč abisiniska potiče iz zemlje jugo-istočno od Egipta, sadašnje Etiopije. Abisinijska mačka liči na Afričku divlju mačku felis lybica. Druga teorija kaže da su stigle u SAD iz Engleske krajem 19-og i početkom 20-og veka.  Mačke koje su bile osnova za razmnožavanje su stigle u 1930-tim.

Karakteristike

Abisinijske mačke spadaju u kratkodlake. Životni vek im je u proseku od 9 do 15 godina. Ova rasa ima leglo od 3 ili 4 mačića. Dlaka im je tamna kada se omace, a posle postaje svetlija kako mačka raste. One su lojalne, znatiželjne i inteligentne. Ova energična mačka nije za krilo. Veoma je razigrana, voli da lovi i voli slobodu.

Održavanje

Njena dlaka se lako održava.

Ukoliko imate abisinijske mačke za prodaju pošaljite vaš oglas, a mi ćemo ga objaviti ovde!

Нема коментара:

Постави коментар