Bombajska mačka


Osnovne informacije o bombajskoj mački

Bombajska mačka ima gusto, fino, sjajno krzno koje podseća na satin. Dlaka je kratka. Oči su joj velike i udaljene. U SAD bombajska mačka ima oči boje zlata ili bakra, u Engleskoj boje zlata,  žute ili zelene. Uši su im široke u korenu, i udaljene su, lagano se naginju napred sa zaobljenim vrhovima. Glava bombajske mačke je obla, sa punim licem i kratkim prćastim nosem. Njuška je zaobljena sa čvrstom bradom. Noge su proporcionalne telu, a rep je prav. Bombajska mačka spada u mačke srednje veličine. Mišićave je građe.

Boja bombajske mačke

Boja bombajske mačke je crna. Mačići su svetlije boje pa tamne sa godinama. Crna je jedina zvanično priznata boja, mada postoje i mnoge druge.

Poreklo bombajske mačke

Nikki Horner je počela uzgajanje bombajske mačke 1953 godine u Luisvilu. Htela je da dobije crnu kratkodlaku mačku bakarnih očiju koje podseća na pantera. Odabrala je ime po crnom leopardu koji živi u Indiji. Uspela je da dobije ovu vrstu uz mešanje raznih rasa. Počela je sa Američkim kratkodlakim mačorom i burmanskom mačkom. 18 godina kasnije bombajska mačka je dobila status šampiona. 1989 par bombajskih mačaka Opium i Bagheera su prenešeni u Francusku i tu je započela njihova Evropska rasa.

Karakteristike

Bombajska mačka ima temperament i slično ponašanje kao burmanska mačka. Zahtevaju pažnju i privržene su. Imaju specifičan glas i dosta predu. Opuštene su i prilagođavaju se životu u stanu. Vole da budu dominantna mačka u stanu, i lakše će prihvatiti psa nego drugu mačku. Pametne su i mogu sa naučiti na povodac, da donose stvari, da nauče trikove i da se igraju. Trebaju se sterilisati između 6-og i 9-og meseca. Vrlo brzo postaju seksualno zrele, čak sa 5 meseci. Potpunu fizičku zrelost dostižu sa 2 godine. Bombajska mačka je snažna i zdrava rasa. Ponakad imaju genetsku nepravilnost i rađaju se sa problemima na lobanji.

Održavanje

Njeno krzno se lako održava, ali zahteva malo češće četkanje.

Ukoliko imate bombajske mačke za prodaju pošaljite vaš oglas, a mi ćemo ga objaviti ovde!

Нема коментара:

Постави коментар