Norveška šumska mačka



Osnovne informacije o norveškoj šumskoj mački     

Norveška šumska mačka ima dvostruko debelo krzno. Poddlaka je vunasta, a gornja dlaka je glatka i otporna na vodu. Oči su im velike i okrugle, i mogu biti svih boja. Glava im je oblika trougla sa pravim profilom. Vrat im je kratak i težak. Brada im je jaka, a uši su srednje velike, zaobljene na vrhu i budne. Telo im je mišićavo a rep im je dug i čupav.

Boja norveške šumske mačke     

Ove mačke dolaze u različitim bojama i kombinacijama boja, bela, crvena, krem, crna i plava.

Poreklo     
     
Norveška šumska mačka vuče poreklo iz doba Vikinga pa i pre njih. Ove mačke su davno migrirale u Norvešku i misli se da potiču od skogkatt, kratkodlake mačke iz južne Evrope. Norveške šumske mačke su se privikle na klimu i preživele su. Ove mačke su bile korisne na farmama za hvatanje glodara. Tek u 1930-im je norveška šumska mačka počela da se ceni u Norveškoj. Započet je program da se zaštiti ova nacionalna rasa ali je odložen tokom Dr. Sv. R. U 1970-im opet ja započet program. 1977 ova mačka je konačno priznata kao mačka sa pedigreom. Danas, norveška šumska mačka se često vidi na izložbama i veoma je popularna, naročito u Skandinaviji.

Karakteristike     
     
Norveška šumska mačka spada u poludlake mačke. Mačori imaju do 9kg a mačke oko 5. Ove mačke su oprezne, energične i vole ljude. Norveška šumska mačka ne voli da je u zatvorenom. Ove mačke su odlični lovci i vole da se penju na drveće i stene. Norveška šumska mačka sporo odrasta i možda neće biti potpuno odrasla do 4 ili 5 godina. Životni vek im je od 15 do 20 godina uz dobru negu.

Održavanje     
     
Krzno norveške šumske mačke se lako održava uz povremeno češljanje.
Ukoliko imate norveške šumske mačke za prodaju pošaljite vaš oglas, a mi ćemo ga objaviti ovde!

Нема коментара:

Постави коментар