Kartuzijska mačka


Osnovne informacije o kartuzijskoj mački

Kartuzijska mačka ima srednje kratko, meko i gusto krzno. Tekstura podseća na vunu i ima otpornu poddlaku. Oči su im velike, otvorene i okrugle. Boja očiju ide od bakarne do zlatne, ali narandzasta je idealna. Glava im je okrugla sa punim obrazima, kratkim nosem i uskom njuškom na kratkom vratu. Uši su im srednje veličine, visoko su postavljene i prave. Kartuzijska mačka ima mišićavo telo sa širokim ramenima i pravim, stabilnim nogama. Rep je težak na početku i sužava se prema kraju. Mačke su srednje veličine, a mačori su veliki.

Boja kartuzijske mačke

Kartuzijska mačka može da bude plavkasto sivkaste boje, a vrhovi dlake su srebrnasti.

Poreklo

Kartuzijska mačka ima dugu istoriju, legenda kaže da datira iz Srednjeg Veka. Kartuzijski monasi su odgajali ove mačke u manastiru La Grande Chartreuse gde je mačka i dobila ime. U zadnje vreme vlada mišljenje da je mačka dobila ime po španskoj vuni u 18-om veku, zbog njene dlake koja podseća na nju. Postoje dokumenti iz 16-og veka koji govore o ovim mačkama i o njihovoj neobičnoj boji i teksturi. Francuski odgajivači su je parili sa persijskom i sa britanskom kraktodlakom mačkom tokom 2. sv. rata da bi je spasili. Pre rata neke kartuzijske mačke su poslate u SAD gde se održala njihova čista rasa, pa se sada vraćaju u Evropu.

Karakteristike

Kartuzijska mačka spada u kratkodlake mačke. To je privržena, mirna, tiha mačka koje će nekad crvkutati umesto da mjauče. Ova mačka je veoma pametna i može se naučiti da donosi stvari. Odazivaju se kada se zovu po imenu i prate svog vlasnika. Neke su fascinirane televizorom i telefonom. Dostižu punu zrelost sa 3 godine. Kartuzijsku mačku često mešaju sa britanskom kratkodlakom mačkom.

Održavanje

Njihovo krzno se jednostavno održava redovnim četkanjem.

Ukoliko imate kartuzijske mačke za prodaju pošaljite vaš oglas, a mi ćemo ga objaviti ovde!

Нема коментара:

Постави коментар