Orijentalna mačka


Osnovne informacije o orijentalnoj mački
     
Orijentalna mačka može biti kratkodlaka i dugodlaka. Kratkodlaka ima kratku i finu dlaku. Dugodlaka orijentalna mačka ima krzno srednje dužine sa finom paperjastom poddlakom. Oči su im srednje veličine, blago su kose i oblika badema. Boja im je obično zelena ali može biti narandžasta i plava. Velike uši su im špicaste i široke u osnovi. Glava pravi trougao od nosa do vrhova ušiju. Lobanja im je pljosnata. Nos im je prav, dugačak sa finom njuškom i dugim vitkim vratom. Telo im je dugačko sa jakim kostima i tvrdim mišićima. Mačke mogu biti manje od mačora. Noge su im dugačke i vitke, prednje su malo kraće nego zadnje. Dugačak rep im je tanak u korenu.

Boja orijentalne mačke     

Orijentalna mačka dolazi u raznim bojama, plava, kesten, cimet, krem, eboni, riđa, lavande, crvene, bele, plavo krem, riđe krem i lavanda krem.

Poreklo     
     
Orijentalne mačke vuku poreklo iz Tajlanda. Ove mačke su u početku nazivane kao "strana bela mačka" u Ujedinjenom Kraljevstvu i Evropi. Orijentalne mačke su slične sijamskim. Ova mačka je razvijena da bi se isprobale različite boje i kombinacije boja. U 1960-im ukrštanjem sijamske mačke sa domaćim mačkama kao što su američka kratkodlaka, britanska kratkodlaka i evropska kratkodlaka dobijene su kratkodlake orijentalne mačke. Od tada su samo sijamske mačke bile ukrštane sa orijentalnim. 1977 orijentalna mačka je dobila status šampiona i postala je veoma popularna. 1995 dugodlaka orijentalna mačka je takođe prihvaćena.

Održavanje     

Krzno kratkodlake orijentalne mačke je jednostavno za održavanje. Možete koristiti mekanu rukavicu ili gumenu četku. Dugodlaka zahteva dodatno održavanje. Četkajte je dobrim čeličnim češljem ili četkom laganim dugim pokretima.

Ukoliko imate orijentalne mačke za prodaju pošaljite vaš oglas, a mi ćemo ga objaviti ovde!

Нема коментара:

Постави коментар