Persijska mačka


Osnovne informacije o persijskoj mački

Persijska mačka je dugodlaka vrsta mačke koju karakteriše njihovo okruglo lice i kratka njuška. Ime im se odnosi na Persiju, kako se ranije zvao Iran, gde žive slične mačke. Priznata je u kasnom 19-om veku, prvo su je razvijali Engleski a potom i mnogi Američki odgajivači posle Dr. Sv. R. U Britaniji, zovu je dugodlaka ili persijska dugodlaka mačka. Selektivno ukrštanje koje su izvodili odgajivači je dovela do toga da postoji mnogo boja persijskih mačaka, a i do velikog broja persijskih mačaka sa pljosnatim licem. Persijska mačka ima veoma dugu i gustu dlaku, kratke noge, široku glavu sa ušima koje su široko razmaknute, velike oči, i veoma kratku njušku. Ova rasa je i u početku imala kratku njušku, ali tokom vremena, ova karakteristika je postala veoma naglašena, naročito u Severnoj Americi.

Boja persijske mačke

Persijska mačka dolazi u mnogo boja i kombinacija.

Poreklo

Nije poznato kada su se dugodlake mačke pojavile, jer ne postoje primeri afričke divlje mačke sa dugom dlakom, koje su preci. Postojale su tvrdnje u 19-om veku da je gen odgovoran za dugu dlaku nastao ukrštanjem sa palas mačkom ali istraživanja u ranom 20-om veku su opovrgla ovu teoriju.

Prvi dokumentovani preci persijske mačke su uveženi iz Korasana, Persije u Italiju od strane Pietro della Valle i iz Angore (sadašnje Ankare) u Francusku od strane Nicholas-Claude Fabri de Peiresc u isto vreme. Mačke iz Korasana su bile sive, a iz Angore su bile bele. Iz Francuske brzo su stigle u Britaniju. Takođe su uvožene u Evropu iz Avganistana, Burme, Kine i Rusije. Njihovo ukrštanje je bilo uobičajeno sa različitim vrstama, naročito između onih iz Angore sa persijskim.

Skorija genetska istraživanje pokazuju da persijske mačke nisu u srodstvu sa mačkama sa Bliskog Istoka, već sa mačkama iz zapadne Evrope. Istraživači su izjavili: "I ako su ranije persijske mačke vodile poreklo iz antičke Persije, moderna persijska mačka je izgubila svoj filogeografski potpis."

Karakteristike

Persijska mačka se obično opisuje kao tiha mačka. Obično ima mirnu narav, i dobro se prilagođava životu u stanu. Bliska je i privržena vlasnicima, prijateljski nastrojena prema strancima, čista je, predvitljiva, vokalna i probirljiva što se tiče hrane.

Održavanje

Persijske mačke imaju dugo, gusto krzno koje ne mogu same da čiste, tako da im je potrebno redovno čišćenje da bi se sprečilo linjanje. Da bi im krzno bilo u najboljem stanju, moraju se kupati redovno, nakon čega se trebaju pažljivo osušiti. Moraju se četkati svaki dan. Alternativa je da im se brije krzno. Oči trebaju redovno da im se čiste da bi se sprečilo nagomilavanje drlja i mrlje od suza.

Ukoliko imate persijske mačke za prodaju pošaljite vaš oglas, a mi ćemo ga objaviti ovde!

Нема коментара:

Постави коментар