Američka bobtejl mačka


Osnovne informacije o Američkoj bobtejl mački

Američka bobtejl mačka može biti kratkodlaka i dugodlaka. Kratkodlaka ima srednje gustu dlaku srednje dužine. Ima dvostruko krzno. Dugodlaka ima dugu dlaku. Ima dvostruko otporno krzno. Oči su duboko postavljene, velike i oblika badema. Oči mogu biti bilo koje boje, ali su uglavnom žute, zelene, zlatne ili bakarne. Oni spadaju u mačke srednje veličine. Glava je široka u poređenju sa telom, bez ravnih delova. Obrve su izražene sa zaobljenim čelom do ivice oka. Nos im je širok. Njuška im je dobro definisana i široka sa jakom vilicom. Vrat može izgledati mali, ali to je zbog mišića. Američka bobtejl mačka ima dugačko telo sa širokim grudima. Kukovi su široki i malo viši sa izraženim lopaticama. Noge su dobre dužine, u srazmeri sa telom. Rep je obično dugačak kao pola mačke.

Boja Američke bobtejl mačke

Američka bobtejl mačka dolazi u svim bojama i u kombinacijama svih boja. Boje koje povećavaju divlji izgled se preferiraju.

Poreklo

Istorija Američke bobtejl mačke počinje u kasnim 1960-im. Pronađena je kratkorepa izgubljena mačka u Arizoni i odvedena kući. Ova mačka je nepoznatog porekla. Ova mačka je parena sa sijamskom i neki mačići su imali kratke repove. Ovo je pokazalo da je rep bobtejl mačke dominantan gen. Kasnije se ova mačka i njeni potomci razmnožavala sa ragdol, birman, himalajskom i sijamskim mačkama. Ova nova vrsta dobila je ime Američka bobtejl. U 1980-im ova vrsta je postala nezdrava i posle toga je parena sa domaćim mačkama. Ovo je doprinelo da Američka bobtejl mačka dobije izgled divlje mačke sa domaćim temperamentom.

Karakteristike

Američka bobtejl mačka spada u red srednjih do velikih mačaka. Poznata je po svom divljem izgledu. Ljubazne su, vole i pametne su. Lako mogu da se nauče na povodac. Američka bobtejl mačka je veoma prilagodljiva i dobro će se slagati sa većinom pasa. Takođe su dobro društvo za vozače, ako počnu da se uče dok su male. Ova mačka imaju veoma dobro ponašanje i odlične su sa decom i u programima lečenja. Vole da se igraju i mogu da budu aktivne satima. Američka bobtejl mačka je tiha, ali kada su srećne one će cvrkutati, kliktati i treperiti. Postepeno sazrevaju i odrasle su sa oko 3 godine.

Održavanje

Kratkodlaka Američka bobtejl mačka je jednostavna za održavanje. Preporučuje se četkanje jednom nedeljno da bi se uklonile mrtve dlake. Dugodlaka zahteva malo više održavanje. Temeljno češljanje se preporučuje 2,3 puta nedeljno.

Ukoliko imate američku bobtejl mačku za prodaju pošaljite vaš oglas, a mi ćemo ga objaviti ovde!

Нема коментара:

Постави коментар