Balineska mačka


Osnovne informacije o balineskoj mački

Balineska mačka ima fino, svilenkasto krzno srednje dužine. Nema poddlaku. Oči su joj obično plave boje, oblika badema i blago su kose prema nosu. Glava joj je oblika klina koji počinje od nosa i formira trougao do vrha ušiju. Ova mačka ima velike, šiljate uši široke u korenu. Balineska mačka ima sličan nos kao sijamska, prav i dug. Na glavi ima tamniji deo koji se proteže preko lica do ušiju. Ove mačke imaju duge, vitke noge, zadnje su malo više nego prednje, ali u proporciju sa telom. Rep im je paperjast i sužava se. Balineska mačka spada u mačke srednje veličine.

Boja balineske mačke

Balineska mačka dolazi u istim bojama kao i sijamska mačka. Priznaju se sledeće boje, plava, čokolada i lila.

Poreklo

Poreklo balineske mačke je isto kao i sijamske. Nastala je 1884 u Velikoj Britaniji. Balineska mačka je nastala iz recesivnog gena sijamske mačke. Ovaj gen je bio odgovoran za dugu dlaku. Ovi dugodlaki mačići su se pojavili od čistokrvnih sijamskih mačaka u 1940-im. U 1950-im, žena iz Kalifornije je počela da uzgaja i razmnožava ove dugodlake mačiće. Od njih su nastale nove dugodlake mačke koje su postale nova vrsta koja je nazvana balineska. U 1970-im ova vrsta je došča u Evropu.

Karakteristike

Balineska mačka spada u poludlake mačke. Ova mačka je pametna, razigrana i voli. Zna da pokaže šta hoće i dosta je vokalna, ali manje od sijamske mačke. Aktivna je i živahna. Veoma je lojalna vlasnicima, ponekad je povučena. Balineska mačka je samostalna i može se ostaviti sama duži vremenski period. Slaže se sa drugim mačkama i sa psima.

Održavanje

Njihovo krzno je dosta jednostavno za održavanje. Nežno češljanje i četkanje se preporučuje.

Нема коментара:

Постави коментар