Američka kratkodlaka mačka


Boja Američke kratkodlake mačke

Američka kratkodlaka mačka dolazi u raznim bojama, kombinacijama i dezenima. Mogu biti bele, crne, plave, crvene, krem ili plavo krem. Srebrne su činlila srebrna, plavo činčila, ili osenčeno plave. Dvobojne mogu biti dim i bela, crni dim i bela, plavi dim i bela.

Poreklo Američke kratkodlake mačke

Američka kratkodlaka mačka vuče poreklo od prvih mačaka koje su stigle u 1600-im godinama sa Puritancima iz Engleske u Ameriku. Ove mačke su bile domaće. Dobro su prilagođene za težak život i jurenje glodara. Do 1700-ih godina ove mačke su smatrane vrednim članovima domaćinstava i čak su i slikane na porodičnim portretima. Britanski umetnik Harrison Weir je 1889. dokumentovao da su mačke koristili u poštama da bi oterale pacove i miševe iz poštanskih džakova. Kada bi se omacila mačka koje je bila u pošti, upravnik pošte je zahtevao povećanje hrane. Red Tabby je bila prva domaća kratkodlaka mačka. Ona je parena sa velikom Američkom mačkom. Dobila se mačka koje je dobila ime Buster Brown. Ova rasa se razvijala narednih 60 godina. Domaća kratkodlaka mačka je promenila ime u Američku kratkodlaku mačku 1985.

Karakteristike

Američka kratkodlaka mačka je pametna, znatiželjna i aktivna. Priznaju se u preko 80 različitih boja i dezena. Čovek se lako slaže sa njom i zavoli je. Dobro se privikavaju na pse i decu. Američka kratkodlaka mačka ima jaku građu, mačori mogu imati od 5 do 7 kg, a mačke od 3,5 do 5,5. Potpuno se razviju do svoje 3,4 godine i žive oko 20 godina uz pravilnu negu i ishranu.

Ukoliko imate Američke kratkodlake mačke za prodaju pošaljite vaš oglas, a mi ćemo ga objaviti ovde!

Нема коментара:

Постави коментар