Piksi bob mačka


Osnovne informacije o piksi bob mački

Piksi bob mačka je domaća vrsta mačke koje je slična severno američkoj bobcat mački. Da bi mačka mogla zvanično da bude priznata kao piksi bob, jedan od njenih roditelja mora da ima poreklo od stoneisland piksi mačke, koja je inspirisala nastanak ove vrste.

Piksi bob mačke mogu biti velike ali u proseku imaju oko 5kg. Mačori su obično veći od mačaka. One rastu oko 4 godine za razliku od drugih mačaka kojima treba oko 1 godina.

Većina piksi bob mačaka ima crno krzno i kožu na dnu šapa, šiljaste uši, gustu dlaku na ušima, crne usne, belo krzno oko očiju ali sa crnom kožom očiju. Na bradi imaju belo krzno, ali često imaju crnu kožu ispod belog krzna. Brkovi im menjaju boju od crne (u korenu, oko 25%) do bele (do vrha, oko 75%). Kod mačića oči su im plave boje, a sa nekoliko meseci starosti se promene u zelene ili zlatne boje. Javljaju se bez repa, sa repom od 5-10cm ili sa dugačkim repom. Glava im je oblika kruške i ona se smatra za osnovnu karakteristiku.

Poreklo piksi bob mačke

Carol Ann Brewer je našla velikog mačora koji se pario sa braon tačkastom mačkom. Ona je sačuvala jednu mačku iz ovog legla koju je nazvala piksi, i ona je bila osnova za razvoj nove rase. Kasnije su joj se priključili i mnogi drugi odgajivači.

Piksi bob mačka je postala izložbena 1993 kada je priznata od strane Međunarodnog Udruženja Mačaka. 1996 je postala nova rasa i boja, a 1998 dobila je šampionski status.

Karakteristike

Piksi bob mačke su veoma inteligentne, društvene, aktivne, odvažne, i vole da se igraju sa drugim životinjama. Takođe su poznate po zvuku koji proizvode, retko mjauču a neke uopšte. Većina vole društvo i svojih vlasnika i stranaca. Skoro sve piksi bob mačke vole da budu u istoj sobi sa vlasnicima i pratiće vlasnika po kući.

Ukoliko imate piksi bob mačke za prodaju pošaljite vaš oglas, a mi ćemo ga objaviti ovde!

Нема коментара:

Постави коментар