Devonska reks mačka


Osnovne informacije o devonskoj reks mački

Devonska reks mačka ima kratko, meko, fino, talasasto krzno. Oči su im velike, ovalne, široko postavljene i nagnute prema ušima. Oči mogu biti bilo koje boje ali najčešće su boje vode a tačke su plave. Imaju veoma velike uši koje su široke i niske. Glava ima oblik modifikovanog klina, malo je duža nego što je široka. Obrazi su im puni sa definisanim jagodicama, a njuška je kratka. Vilica je jaka, a vrat je dug i vitak. Devonska reks mačka spada u mačke srednje veličine sa širokim grudima i čvrstim nogama. Ova mačka je tvrda i mišićava. Rep je fin i sužava se.

Boja devonske reks mačke

Devonska reks mačka dolazi u raznim bojama, kombinacijama i dezenima. Mogu biti bele, crne, plave, crvene...

Poreklo

Devonska reks mačka je otkrivena u Devonširu, u Engleskoj 1959 godine. Zalutala mačka sa pravim dlakama se omacila u domu gospođe Cox, a jedno od mačića je imalo kovrdžavu dlaku. Gen za kovrdžavu dlaku je recesivan, a mačka mora da poseduje odgovarajući gen koji se sa njim uparuje. Mačor koji je bio otac je najverovatnije imao kovrdžavu dlaku. Ovo mače je dobilo ime Kirlee i predstavlja početak nove rase. Da bi se ojačala ova rasa, devonska reks mačka je parena sa britanskim i američkim kratkodlakim mačkama. Devonska reks mačka je otkrivena u regionu blizu onom gde je otkrivena kornvalska reks mačka, ipak ove vrste su dosta različite.

Karakteristike

Devonska reks mačka je mlada rasa, spada u kratkodlake  mačke. One su obično mačke srednje veličine. Odrasla mačka ima od 3 do 4 kg, mačori su malo teži od mački. Ove mačke su prijateljski nastrojene, pametne i radoznale. Veoma su aktivne, vole da istražuju i odlični su skakači. Njihova temperatura može da deluje malo viša, ali je ista kao kod drugih mačaka. Možete ih zateći tamo gde je toplo, pored grejalice ili televizora. Vole da spavaju u krevetu i da se zavuku ispod pokrivača da bi delili vašu toplotu. Ove mačke vole da su uključene i najverovatnije će vam sedeti u krilu ili na ramenima. Devonska reks mačka voli da jede sve što vi jedete i ako ostavite neku kesu, najverovatnije će de se izgubi! Njihova kratka dlaka se manje linja nego kod drugih mačaka. Osobe koje imaju problem sa alergijom možda ga neće imati sa ovim mačkama, ali pokušajte da provedete vreme sa nekom pre nego što je kupite.

Održavanje

Devonska reks mačka ima krzno koje zahteva nežno češkanje. Mekana rukavica je bolja nego četka. Potrebno im je i redovno čišćenje ušiju.

Нема коментара:

Постави коментар